Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΛΕΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΑΣΘΕΝΕΣ ΧΡΩΜΙΟ ΣΤΗ ΜΕΣΣΑΠΙΑ


Η βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ κυρία Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη, με ερώτησή της προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κυρία Τίνα Μπιρμπίλη ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος με το εξασθενές χρώμιο στη περιοχή του Δήμου Μεσσαπίων, ώστε να προστατευθούν οι πολίτες, να αποκατασταθεί το περιβάλλον και να τιμωρηθούν οι ένοχοι για τη μόλυνση.
Η ερώτηση της κυρίας Περλεπέ είναι η εξής:
«Κυρία Υπουργέ
Το σοβαρότατο πρόβλημα που έχει αναδειχθεί στη περιοχή του Δήμου Μεσσαπίων Εύβοιας με τους υψηλότατους δείκτες εξασθενούς χρωμίου στον υδροφόρο ορίζοντα, επιτάσσει την άμεση ενεργοποίηση των αρμοδίων υπηρεσιών του κράτους, ώστε αφ’ ενός μεν να προστατευθούν οι πολίτες και να ληφθούν όλα τα μέτρα για την αποκατάσταση  του περιβάλλοντος, αφ’ ετέρου δε  να τιμωρηθούν οι ένοχοι για την μόλυνση που προκλήθηκε.
Με σχετική ερώτηση που είχα απευθύνει στις 23/7/2009 προς την προηγούμενη κυβέρνηση, ζητούσα την άμεση παρέμβαση  των τότε  καθ’ ύλην αρμόδιων Υπουργών, όμως το πρόβλημα δεν αντιμετωπίστηκε  με συνέπεια η περιοχή και οι κάτοικοι να εξακολουθούν να υφίστανται τις πολλαπλές συνέπειες από την ύπαρξη   εξασθενούς χρωμίου που αφορούν τόσο στην υγεία τους όσο και στις οικονομικές δραστηριότητες τους κυρίως στον αγροτικό τομέα.
Κατά την σχετική συζήτηση που έλαβε χώρα στην αρμόδια υποεπιτροπή υδατικών πόρων στη Βουλή (27.01.2010) ο Γενικός Επιθεωρητής Περιβάλλοντος κ. Π. Μέρκος χαρακτηρίζει τις συγκεντρώσεις χρωμίου απαράδεκτα υψηλές και απαντά σε ερωτήματα του Προέδρου της υποεπιτροπής, όπως στο χαρακτηριστικό απόσπασμα που ακολουθεί (από τα πρακτικά):
«Π. Μέρκος: …υπάρχει σοβαρό ζήτημα ακόμη, διανέμεται νερό από δεξαμενές εμφιαλωμένο και δυστυχώς σε νερό που διατίθεται στη περιοχή των Μεσσαπίων της Εύβοιας διαπιστώθηκαν απαράδεκτα ψηλές συγκεντρώσεις χρωμίου.  Χρωμιομένο σε τιμές πάνω από κάθε όριο.  Έχει σχέση γιατί κατά πάσα πιθανότητα στα Μεσσάπια μεταφέρθηκαν τα απόβλητα του Ασωπού.
Κ. Καρτάλης (Προεδρεύων της Υποεπιτροπής):  Στα Μεσσάπια της Εύβοιας μεταφέρθηκαν τα απόβλητα του Ασωπού;
Π. Μέρκος: Ναι υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις και στοιχεία και μια έρευνα σε εξέλιξη μετά τους ελέγχους, κάνοντας ελέγχους η υπηρεσία μας στη περιοχή όταν αντιλήφθηκαν κάποιοι ότι τους παρακολουθούν οι επιθεωρητές πολύ στενά, μάλλον ανακάλυψαν κάποιους δρόμους να φορτώνουν τα απόβλητα.
Κ. Καρτάλης  (Προεδρεύων της Υποεπιτροπής):  Με βυτία εννοείτε;
Π. Μέρκος: Με βυτία, ενδεχόμενα βυτία αστικών αποβλήτων, στα οποία βάζανε μισά αστικά μισά βιομηχανικά ή ξεπλυμένα μέσα σε άλλα υλικά, οικοδομικά υλικά, σε στερεά απόβλητα, σε υλικά απορροφητικά και φεύγανε και πήγαν, τα έχουμε βρει πλέον, τα βρίσκουμε στη  Μεσσάπια σε περιοχή που δεν δικαιολογείται από τη βιομηχανική δραστηριότητα να βρίσκουμε συγκεντρώσεις χρωμίου σε νερό γεωτρήσεων που υδροδοτεί περιοχές κοινότητες, τιμές 130 ppm σε χρώμιο».
Κατόπιν των ανωτέρω και επειδή η κρισιμότητα του προβλήματος απαιτεί άμεσες ενέργειες για την αντιμετώπισή του,
Ερωτάσθε κυρία Υπουργέ,

  1. Ποια μέτρα θα λάβετε για να προστατευθούν οι πολίτες του Δήμου Μεσσαπίων από τους πολλαπλούς κινδύνους που διατρέχουν λόγω της ύπαρξης  εξασθενούς χρωμίου στο νερό της περιοχής;
  2. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την πλήρη και υπεύθυνη πληροφόρηση της τοπικής κοινωνίας για το εν λόγω πρόβλημα αφού η προηγούμενη πολιτική ηγεσία δεν προχώρησε στην ενημέρωση που απαιτείται;
  3. Τι πρόκειται  να πράξετε ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες σ’ αυτούς που ρύπαιναν και ρυπαίνουν το περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα στο Δήμο Μεσσαπίων;
Πώς θα διασφαλιστεί ότι, παράλληλα με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την προστασία της υγείας των πολιτών από την ύπαρξη του εξασθενούς χρωμίου, θα προφυλαχθεί και η οικονομική ζωή του τόπου, ειδικότερα δε οι αγροτικές δραστηριότητες;».

ΠΗΓΗ:

eviaroom.gr

0 Comments:

blogger templates | Make Money Online