Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

ΚΑΤΑΣΧΕΣΑΝ ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΙΡΙΝ ΕΜΠΑΝΤΙ


Το Νόμπελ Ειρήνης από τη δικηγόρο Σιρίν Εμπαντί, η οποία έχει αφιερώσει τη ζωή της στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατέσχεσαν... από την τραπεζική της θυρίδα οι ιρανικές Αρχές.

Λιγότερο από έναν χρόνο αφότου έκλεισαν με τη βία τα γραφεία του «Κέντρου για τους Υποστηρικτές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» της Εμπαντί και την εισβολή στο δικηγορικό της γραφείο, η άνευ προηγουμένου τελευταία επίθεση εναντίον της εξόργισε την επιτροπή Νόμπελ στο Οσλο και τη νορβηγική κυβέρνηση, η οποία κάλεσε αμέσως τον Ιρανό επιτετραμμένο στο Οσλο για να διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση της ακτιβίστριας.

«Στη διάρκεια της συνάντησης καταστήσαμε σαφές ότι η Νορβηγία θα συνεχίσει τις διεθνείς προσπάθειες για την προστασία των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση στο Ιράν», δήλωσε ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Γιόνας Γκαρ Στόρε, ο οποίος έκανε λόγο για κατάφωρη παραβίαση της ελευθερίας του λόγου στο Ιράν.


Σύμφωνα με το νορβηγικό υπουργείο Εξωτερικών, οι Αρχές της Τεχεράνης κατάσχεσαν πιθανότατα πριν από μία εβδομάδα το μετάλλιο και το δίπλωμα της Νομπελίστριας, τα οποία της απονεμήθηκαν το 2003, καθώς και κάποια άλλα αντικείμενά της. «Μια τέτοια πράξη μάς κάνει να νιώθουμε σοκ και δυσπιστία», δήλωσε ο Στόρε και πρόσθεσε: «Είμαστε δυσαρεστημένοι και ενάντιοι σε τέτοιες ενέργειες... είναι η πρώτη φορά που οι Αρχές μιας χώρας κατάσχουν ένα βραβείο Νόμπελ Ειρήνης», άποψη που εξέφρασε και η Επιτροπή Νόμπελ στο Οσλο.

Η Σιρίν Εμπαντί, μια γυναίκα η οποία με κίνδυνο της ζωής της μιλάει για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν και υπερασπίζεται γυναίκες, παιδιά, πολιτικούς ακτιβιστές καθώς και εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες που διώκονται συστηματικά, αντιμετωπίζει καθημερινά τον εκφοβισμό από το καθεστώς της Τεχεράνης και έχει λάβει δεκάδες απειλητικά μηνύματα.

Ακόμη και πολλοί συνεργάτες αλλά και ο σύζυγός της έχουν συλληφθεί και κακοποιηθεί από τις Αρχές, γεγονός για το οποίο εξέφρασε τις ανησυχίες του ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών στον Ιρανό επιτετραμμένο.

ΠΗΓΗ:

Έθνος




0 Comments:

blogger templates | Make Money Online