Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΙ ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΤΩΧΕΥΣΗ



«O Παρθενώνας ένα ερείπιο. Η σημερινή Ελλάδα σε ακόμη μεγαλύτερο χάλι». Ετσι περιγράφει η εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα «Die Ζeit» την τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Με τη διαφορά ότι ο ερειπωμένος Παρθενώνας είναι πηγή μεγάλων κερδών, ενώ το χρεοκοπημένο ελληνικό κράτος παράγει αδιάλειπτα τεράστια ελλείμματα. Και το χειρότερο από όλα: Οι «χασούρες» είναι εις βάρος της ευρωζώνης και ιδίως των Γερμανών. «Οι γερμανικές τράπεζες έχουν δανείσει 38 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις, νοικοκυριά και κρατικές υπηρεσίες της Ελλάδας» γράφει η εφημερίδα. Αν σε αυτά προστεθούν τα δάνεια στις άλλες απειλούμενες από τη χρεοκοπία χώρες της ευρωζώνης, ήτοι την Ισπανία (191 δισ. ευρώ) και την Ιταλία (202 δισ. ευρώ), γίνεται φανερό ότι το πρόβλημα δεν το έχουν μόνο οι δανειολήπτες. «Αν η Ελλάδαή η Ιταλία δεν ξεπληρώσουν τα χρέη τους, η Deutsche Βank, η Commerzbank και η Αllianz θα έχουν μεγάλες απώλειες.Τότε θα πρέπει να παρέμβει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση με χρήματα των φορολογουμένων, διότι διαφορετικά τα ιδρύματα αυτά θα καταρρεύσουν» προσθέτει.

Με αφετηρία το συσσωρευμένο έλλειμμα των 300 δισ. ευρώ και τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε «καθεστώς εκτάκτου ανάγκης», η εφημερίδα διαπιστώνει ότι «οι διεθνείς επενδυτές δεν της έχουν πλέον ουδεμία εμπιστοσύνη και η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ισοδυναμεί με εκείνη μιας Μπανανίας».

Το κακό, σύμφωνα με τους αρθρογράφους Μαρκ Μπροστ και Μαρκ Σίριτζ, άρχισε τη «μαύρη Τρίτη» της 8ης Δεκεμβρίου, όταν ο Μπράιαν Κούλτον, επικεφαλής του τμήματος οικονομικών αναλυτών του οίκου αξιολόγησης Fitch, υποβάθμισε τη δανειοληπτική θέση της Ελλάδας από «ΑΑΑ» (σ.σ.: άριστα) σε «ΒΒΒ+» (σ.σ.: προμηνύει πτώχευση). Ηταν η αρχή ενός ντόμινο: «Πολλά συνταξιοδοτικά ταμεία αναγκάστηκαν να πουλήσουν τα ελληνικά ομόλογα,επειδή τους απαγορεύεται να κατέχουν αξιόγραφα υψηλού κινδύνου,τα hedgefunds και άλλοι κερδοσκόποι μαίνονται κατά της Ελλάδας, ενώ τράπεζες, όπως η Commerzbank, συνιστούν στους πελάτες τουςνα αποσύρουν τα χρήματά τους από την Ελλάδα» γράφει. Η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία, συνεχίζουν οι αρθρογράφοι, είναι οι αγαπημένες χώρες των γερμανών τουριστών. Σε αυτές διαθέτουν περισσότερα από 15 δισ. ευρώ ετησίως. Και αυτό θα κάνουν κατά πιθανότητα και το εφετινό καλοκαίρι. Ωστόσο το ρίσκο τους είναι τώρα μεγάλο. Τι θα συνέβαινε, για παράδειγμα, αν το καλοκαίρι κάποια από αυτές τις χώρες κήρυττε ξαφνικά πτώχευση; Οι τουρίστες δεν θα μπορούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, « ε πειδή τα αεροδρόμια θα ήταν κλειστά και θα κυριαρχούσε το χάος ».

Το φαινόμενο του ντόμινο θα μπορούσε να πλήξει όμως ευθέως και το γερμανικό κράτος. «Η χρεοκοπία ενός κράτους παραμένει σπάνια απομονωμένη υπόθεση. Πλήττει και τις χώρες εταίρους,όπως για παράδειγμα τη Γερμανία. Και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει το τέλος του ευρώ και ένα νομισματικό χάος στην Ευρώπη, που θα έθετε υπό κίνδυνο την πολιτική σταθερότητα της ηπείρου» γράφει η εφημερίδα.

Το πικρό «χάπι»: Η ευρωζώνη δεν έχει την πολυτέλεια να ανεχθεί τη χρεοκοπία ενός μέλους της. «Αν καταρρεύσει η Νομισματική Ενωση, οι σπεκουλαδόροι θα άρχιζαν ξανά τον τζόγο εναντίον μεμονωμένων χωρών και θα έθεταν υπό κίνδυνο την ευημερία των εθνών της Ευρωπαϊκής Ενωσης» τονίζει. Τη «νύφη» θα την πλήρωνε πάλι, όπως και παλιά, η Γερμανία.

Και το ακόμη πικρότερο δίδαγμα: «Η Επιτροπή των Βρυξελλών ζητεί τώρα καλύτερο συντονισμό των εθνικών οικονομικών πολιτικών. Ολες οι χώρες- όχι μόνο η Ελλάδα - πρέπει να επιτρέψουν παρεμβάσεις από έξω. Πρέπει να συντονίσουν φόρους, μισθούςκαι κρατικές δαπάνες, καθώς και να βοηθούν η μία την άλλη. Ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο θέλει μάλιστα να επιβληθούν κυρώσεις σε χώρεςπου δεν τηρούν τέτοιες συμφωνίες. Αυτό θα επέτρεπε ίσως στην Αθήνανα πουλήσει καλύτερα την απώλεια της κυριαρχίας της» καταλήγει.

Σημαντικά βήματα βλέπει τώρα η Μέρκελ
Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ προέβη σε «διορθωτική» δήλωση για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι, όταν ζήτησε προχθές στο οικονομικό φόρουμ από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης να λύσουν μόνες τους τα προβλήματά τους ακολουθώντας το γερμανικό υπόδειγμα, δεν ήθελε να επικρίνει την Ελλάδα. Η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι απλώς ήθελε να υπενθυμίσει πως «το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι η κοινή πλατφόρμα» των χωρών της ευρωζώνης και «κάθε χώρα-μέλος οφείλει να υιοθετήσει τα απαραίτητα μέτρα» για την τήρησή του.

Υπογράμμισε ακόμη ότι «στην Ελλάδα έχουν γίνει σημαντικά βήματα με στόχο την επιστροφή στη δημοσιονομική ισορροπία» τα οποία, όπως είπε, γνωρίζει «τι προσπάθειες αντιπροσωπεύουν για τον συνάδελφό της, έλληνα πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου».

Βοήθεια μόνο από την ΕΕ, λέει το ΔΝΤ
Ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) κ. Ντομινίκ Στρος-Καν επισήμανε χθες μιλώντας σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό ότι ο οργανισμός δεν είναι ο κατάλληλος για να προσφέρει «χείρα» βοηθείας στη χώρα μας. «Η Ελλάδα είναι χώρα-μέλος της ζώνης του ευρώ, που σημαίνει ότι αρμόδιοι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η οικονομία της είναι η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» τόνισε, προσθέτοντας ότι η αποστολή ελεγκτών του ΔΝΤ στη χώρα μας πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία ζήτησε την τεχνοκρατική βοήθεια του οργανισμού.

ΠΗΓΗ:

Το Βήμα 

2 Comments:

Ανώνυμος said...

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΕΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΧΑΣΟΥΝ ΑΠΟ ΠΕΛΑΤΕΣ.ΑΣ ΜΗΝ ΔΑΝΕΙΖΑΝ ΚΑΙ ΑΣ ΚΡΑΤΟΥΣΑΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΡΤΗ ΤΟΥΣ .ΕΞΑΛΟΥ ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΑΣ ΠΑΝΕΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ.ΑΛΛΑ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΑ ΧΡΕΟΙ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΟΝ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΑ .ΤΟΙΔΙΟ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΣΕ ΙΡΛ.ΙΣΛΑΝΔ.ΚΑΙ ΕΠΕΣΑΝ ΕΞΩ.

Cafe Hyma said...

Για το παρόν θέμα μπορεί κανείς να διαβάσει και στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://alkimosarchive.wordpress.com/2010/01/17/german_utopia/

blogger templates | Make Money Online